Groeien in een nieuwe functie

‘Alles wat je bijleert is meegenomen’

Groeien in een nieuwe functie. Niet je hele leven lang dezelfde baan hebben, maar af en toe een volgende stap zetten of een andere weg inslaan. Dat heet zij-instromen of doorstromen. Quint van Deurzen (26) van De Kleine Verhuizer in IJmuiden maakte zo’n keuze en vertelt waarom.

Quint kan goed leren. Op de basisschool krijgt hij havo/vwo-advies. Dan overlijdt zijn moeder vlak voor zijn elfde verjaardag. Vanaf dat moment gooit Quint er met de pet naar op school. Hij stort zich op gamen en gaat naar het vmbo. Op zijn sloffen haalt hij zijn diploma vmbo kader. “Ik heb nooit huiswerk gemaakt. Pas in de tweede klas van de mbo-opleiding moest ik mijn best gaan doen.” Als hij zijn mbo-diploma op zak heeft, gaat Quint op zoek naar een baan. Hij is dan 19 jaar. “In de meubelmakerij was geen werk te vinden. Ik heb elf stageplaatsen gehad en van die bedrijven gingen er negen failliet.” Zijn zwager werkt bij De Kleine Verhuizer en regelt een vakantiebaan voor Quint.

Speelgoedwinkel

Quint werkte parttime in een speelgoedwinkel toen hij nog op het mbo zat. De overgang naar De Kleine Verhuizer is een flinke verandering. “In de speelgoedwinkel had ik vaste werktijden. Bij verhuizingen weet je nooit hoe laat je klaar bent. We werken door heel Nederland.” Ook moet Quint wennen aan zijn nieuwe collega’s. “Ik werkte altijd met vrouwen en nu stond ik tussen de verhuizers. Allemaal mannen. Ik wist niet waar ik het met ze over moest hebben.” Na een tijdje vindt Quint zijn draai en besluit alle kansen aan te grijpen die zich voordoen.

‘Mensenkennis is belangrijk in dit vak’

 

Luxe villa’s

Dat verhuizen een echt vak is, leert Quint in de praktijk. Hij begint als ‘schroever’, dat is iemand die van alles demonteert bij een verhuizing. “Iedereen kan dozen sjouwen. Maar dat maakt je nog geen verhuizer. Er komt veel meer bij kijken. Zo moet je ruimtelijk inzicht hebben, weten hoe je zware spullen tilt, geen schade veroorzaken en zorgvuldig omgaan met alles wat je verhuist. Je gaat om met de spullen van een ander.” Mensenkennis is ook belangrijk: “We komen in luxe villa’s in Aerdenhout waar alles klaarstaat, maar ook in huizen waarin de vogels rondfladderen en waar nog niets is ingepakt. Iedereen verhuist om een andere reden. Daar komen emoties bij kijken als verdriet en soms agressie. Daar moet je als verhuizer mee om kunnen gaan.”

Smalle straatjes

Quint werkt twee jaar bij De Kleine Verhuizer als hij het aanbod krijgt om een halfjaar les te geven op zijn voormalige vmbo-school. Die kans grijpt hij met beide handen aan. “Bij De Kleine Verhuizer weten ze dat ik leergierig ben en elke kans om te groeien aanpak. Lesgeven vond ik leuk, maar het was pittig. Ik gaf les aan achttien­jarigen, terwijl ik zelf 21 was.” Quint gaat weer aan de slag bij De Kleine Verhuizer. Daar krijgt hij het aanbod om met SOOB-subsidie via STL zijn grootrijbewijzen te halen. “Ik heb alles in één keer gehaald.” Eén uur nadat Quint zijn rijbewijs bij het gemeentehuis ophaalt, stapt hij in de vrachtwagen voor een verhuisklus. “Dat was spannend. Gelukkig heb ik altijd een bijrijder die aanwijzingen kan geven als ik in smalle straatjes moet manoeuvreren.”

Groeien in een nieuwe functie. Quint van Deurzen (26) van De Kleine Verhuizer in IJmuiden deed dat en vertelt waarom.

Groeien in een nieuwe functie

Bij De Kleine Verhuizer weten ze dat Quint ambitie heeft en dat hij wil doorgroeien. “Als ik hier aan mijn plafond zit en er geen uitdaging meer is, ga ik verder kijken. Daar ben ik heel eerlijk in.” Quint volgt dan ook elke cursus, training en bijscholing die er is voor verhuizers. “Ik heb mijn VCA, heftruckpapieren, ben officieel handyman en laatst heb ik nog een verhuiscollege opleiding Voorman projectverhuizer gevolgd. Communicatie was een belangrijk onderdeel van de cursus. Dat vind ik interessant. Want als voorman geef ik leiding aan de ploeg en heb ik het meeste contact met de klant.”

Zwaar werk

Zeven jaar werkt Quint nu bij De Kleine Verhuizer. Het is zwaar werk, merkt Quint aan zijn lichaam. “Ik heb een knieblessure opgelopen en ben door mijn rug gegaan. Het zou mooi zijn als ik twee dagen op kantoor zou kunnen werken. Dan kan ik dit werk nog lang volhouden.”

Bron: TON magazine 2022, voor mensen die werken in transport en logistiek.

MEER NIEUWS